четвртак, 2. јул 2015.

BIO SAM ZALJUBLJEN U KLAUDIJU KARDINALE

Moj profesor geografije u IX beogradskoj gimnaziji bio je Momčilo Bujošević, zvani Buja. Đaci su ga zvali "Buja lud ko struja". Moja gimnazija je bila poznata najviše po njemu, on je pisao udžbenike iz geografije koje su koristili srednjoškolci. Za sebe je voleo da kaže:
"Jovan Cvijić je naš najpoznatiji geograf, prvi je on, a na drugom mestu sam ja".
Želja za originalnošću je bila nesporna. U to vreme, bio je pred penzijom i, verovatno već umoran od stalnog ponavljanja gradiva, sve je činio da čas bude jedna, manje ili više, zanimljiva predstava. Ja tada nisam razumela zašto se on trudio da bude van profesorskih šablona, drugačiji, provokativan, duhovit. Danas, kada se sretnem sa prijateljima iz srednje škole, često se prisećamo anegdota sa časova. Njegova omiljena rečenica je bila:
"Ti si to naučio, to je za pet, vidim ja to, ali ti to ne razumeš, ne može geografija da se uči napamet. Nije to pesmica "Pozdravite moga tatu". Koliko puta treba da ponavljam da geografija treba da se uči sa razumevanjem? Reći ću profesorki logike da vas malo pročešlja, vaše znanje je puno vaški!"
Bio je majstor metafora.
"Ja ne znam rimskog papu, ali vas znam odlično!"
"Znam vas ko zlu paru!"
Mi smo se često smejali njegovim šalama. Uvek je slikovito objašnjavao gradivo koje smo učili. Kada smo učili o Francuskoj, on je govorio: "Kada sam bio mlad, bio sam zaljubljen u Brižit Bardo i mislio sam da ona samo mene čeka. Držao sam njenu sliku u novčaniku. Ali, posle sam shvatio da Brižit Bardo ne čeka jednog profesora geografije i to mi je teško palo. Ali, to nije kraj priče. Posle nje, bio sam zaljubljen u Klaudiju Kardinale.
Ja sam se ovako spremao da je fasciniram:
Italija ima površinu od 301.338 km2, nalazi se na Apeninskom poluostrvu, ima 20 regiona, a to su : na severu: Ligurija, Vale d Aosta, Pijamonte, Lombardija, Veneto, Trentino, Furlanija. U centralnom delu: Emilija Romanja, Toskana, Marke, Umbrija, Lacio i Abruzo. Na jugu: Molise, Kampanija, Apulja, Basilikata, Kalabrija i ostrva Sicilija i Sardinija.
Graniči se sa Jugoslavijom, Francuskom, Švajcarskom, Austrijom. Izlazi na pet
mora: Jonsko, Jadransko, Ligursko, Tirensko i Sredozemno. Ima četrnaest vulkana, od toga su četiri aktivna. Najduže reke su: Po, Tiber, Ada i Oljo...''
Dalje je govorio:
"Italija je mesto nastanka rimskog carstva, najvećeg carstva starog veka.
Rimska antika je bila uzor ostalim zemljama Evrope. Kao osnovu evropske kulture, danas koristimo rimsko pravo.
Udvaranje i dalje traje, to morate da imate na umu. Kao šlag na tortu rekao bih joj: "Da nije bilo starih Rimljana, ne bi bilo ni moderne civilizacije!" Tu od nje očekujem da zanemi . Ja sam je čekao na Festu kod nas da joj to sve kažem, ali to je još jedna priča o mojoj nesrećnoj ljubavi."
Tako je izgledalo njegovo objašnjenje Italije.
"Imam danas jedno pitanje za vas? Šta je najvažnije za jednog turistu? "
Učenici odgovaraju:
- Novac,
- Pasoš
- Lične stvari
"Vaš odgovor je za 2-, veći minus od dvojke. Molim vas nemojte nikome da kažete da vam je Buja predavao geografiju. Došli ste u srednju školu i još ne znate šta je najvažnije za jednog turistu! BITNA JE ORIJENTACIJA. Ništa ne vredi ako ne znate da se orijentišete, onda ste izgubljeni u vremenu i prostoru. Da sam vas pitao neku pesmu od Bijelog dugmeta ili Riblje čorbe, to bi znali, a ovo nemate pojma.
Danas, radeći sa turistima, često se setim njegove harizme. Posebno kada radim sa biciklistima koji prate tok Dunava od Nemačke do Crnog mora, jer oni poseduju dobre mape i često pominju magičnu reč - ORIJENTACIJA.
Meni zbog toga pada na pamet da ih pitam: ''Da li vam je Bujošević predavao geografiju?''

Нема коментара:

Постави коментар