понедељак, 23. новембар 2015.

ULAŽEM KVISKA

Sećate li se kviskoteke ? Urednika kviza Laze Goluže i voditelja Olivera Mlakara.
Ko još pamti pobednika finala Predraga Markovića, istoričara iz Beograda?
Vi ste jedva čekali kviz da proverite svoje znanje, ali ubrzo ste shvatili da nemate pojma i da je bolje da ćutite i ne komentarišete. Tu su bile abdc pitalice, igra asocijacije, bliski susreti i omiljena igra detekcije.
Sve Jugoslovenske penzionerke od Sežane, Brežica, Omiša i Požege, preko Bosanskog Broda i Trebinja, Bečeja, Šapca i Ćuprije, Prilepa , Đevđelije i Nikšića pratile su kviz. One su bile naše tetke, strine i ujne sa modernom frizurom. Njihov izbor je bila trajna ondulacija. Farbale su kosu svakih 20 dana, koristile su Nivea kremu za lice, litarski šampon od kamilice, vezle Vilerov goblen, a svojeručno urađenu tapiseriju sa likom maskote Kvisko držale su u trpezariji. Sve one imale su zajedničku karakteristiku, jedva su čekale kviz da vide svog omiljenog voditelja Olivera Mlakara. On je izgledao kao gradski momak, što bi se reklo nosi naočare da bi ostavio utisak štrebera. Uštogljeni odlikaš, predsednik odeljenske zajednice, nosilac Titove štafete pet puta, sa manirima i gestikulacijom italijanskih voditelja, tačnije zet za svaku kuću koja na radiju samo sluša klasičnu muziku. Večito ga nagriza crv sumnje. Takmičarima na početku postavljao je pitanja:
- Bavite se sportom? NE?
- Igrate nogomet ?NE?
Vaša tetka željno je čekala pitanja na temu kulinarstva, baštovanstva i narodne radinosti. Proveravajući svoje znanje, rekla je sebi "Nisam još za bacanje"
Najviše se radovala igri detekcije. Teča je pravio vic o tome:
Osoba A, predstavite se!
- Ja sam Darth Vader, gospodar svemira!
- Osoba B, predstavite se!
- Ja sam Darth Vader, gospodar svemira!
- Osoba C, predstavite se!
- Ja sam Darth Vader, gospodar svemira!
- Osoba B, odakle ste rodom?
- Iz Bihaća!
Posle te igre kviz za nju više nije bio interesantan. Otišla je na spavanje ljuta što po ko zna koji put nije pogodila zagonetnu ličnost. Ruku na srce, samo su takmičare prikazivali u zadnjoj igri. Vaš teča kao svaki pravi muškarac nije razumeo da tetka prati kviz zbog Olivera. Sutradan na poslu je ponovio da će da se prijavi na kviz, jer kad mogu iz Pirota može i on. Dugo se ustručavao jer ga je bilo sramota da se obruka na glupim pitanjima i da mu se posle smeju u društvu. Zbog toga je često analizirao i ponavljao pitanja i odgovore od juče. "Kengur spada u sisare torbare, a ne u skakavce"
Posle Olivera kviz na Hrvatskoj televiziji vodi novi "Don Žuan" a to je Tarik Filipović. On je danas ljubimac ne samo penzionerki već i šire ženske publike. Opet voditelj sa naočarima, princip je isti, sve su ostalo nijanse. Drage moje dame, dokle ćete vi da pratite kviz samo zbog voditelja?
...
Gostiju iz Bjelovara u Beogradu. Tur lider me predstavlja grupi.
- Naša voditeljica za danas će biti Maja Rogan. Izvolite.
- Dobar dan. Dobrodošli. Posle ovakve najave osećam se kao voditeljka kviza. Danas moram da nadmašim Olivera i Tarika. Ulažem kviska, tražim pomoć prijatelja i nadam se da ću dobiti podršku publike u autobusu.

Нема коментара:

Постави коментар