понедељак, 23. новембар 2015.

JA NISAM KOCKAR

Danas ste bili na roditeljskom sastanku ili kako ga deca zovu "balu vampira". Bilo je tačno onako kako ste i predvideli. Roditelji su se tradicionalno žalili na nastavnicu fizike koja je po svim zakonima fizike već odavno trebala da ode u penziju. Razredna je kao i uvek razapeta između koleginice i roditelja. Ako taj problem zahteva brojne sastanke na kraju sastanci postaju važniji od problema. Najgrlatiji roditelji uvek imaju reč. Sve vam je to ličilo na presipanje iz šupljeg u prazno. Za vas je roditeljski jedna sjajna prilika da vidite "naperlitane" majke piskavog glasa i da kažete sebi "kakvih žena ima, ja sam odlično prošao" Kada ste videli gospođu pored vas zbog frizure pomislili ste na pesmu "Dok palme njišu grane". U učionici ste osećali miris ustajalog vazduha, sedeći na rasklimanoj stolici, misli su vam bile na nekom drugom mestu. Da se vi pitate svakog bi roditelja postavili na mesto pomoćnika ministra prosvete. Sve sam pametnjaković do pametnjakovića. Svi imaju neke predloge, a kada treba da dođe do realizacije predloženog "mrka kapa". Neke roditelje bi poslali u ćošak kao jednu vaspitnu meru, jer su vas izluđivali ponavljajući "deca imaju pravo" ili nemaju pravo za ovo ili ono.
U svom tom brlogu u jednom momentu razredna se okrenula prema vama i rekla:
- Vaš sin me je oduševio. Zamolio me je da mu opravdam izostanak zbog utakmice na fudbalskom turniru.
- "Ne zaboravite, jednoga dana kada zaigram za Barselonu i kada postignem odlučujući gol, skinuću dres, a na grudima će pisati "Razredna hvala što ste verovali u mene".
Kada ste to čuli bili ste presrećni što vam je sin postao šarmer i što je oborio razrednu sa nogu. Pomislili ste "Biće nešto od njega".
Kada ste se vratili kući obećali ste sinu da ćete mu kupiti šta god poželi. Ali upravo je u tome vaš problem. Vi ste ostali bez prebijenog dinara, jer ste poslednje pare potrošili u kladionici, kladeći se na Barselonu. Verovatno ćete postupiti razumno kada sve druge mogućnosti budete iscrpeli. To je sve zabava za vas, a u stvari vi ste kockar, koji to ne želi da prizna. Znate da je to još jedno vaše obećanje, ludom radovanje. Osećate stid i zbog toga spuštate pogled u ogledalu dok se brijete. Pazite da se ne porežete! Vi bi na drugima da primenjujete vaspitne mere, a šta bi oni rekli za vas? A šta bi rekli kada bi saznali da vam supruga pretura po džepovima tražeći uplatne listiće. Vi nikako da shvatite da u toj kockarskoj igri "kuća uvek dobija".
...
Kod starih civilizacija dinastija Han u Kini uvodi kockarsku igru "Keno" i na taj način prikuplja novac za izgradnju Velikog zida. U antičko vreme da be se skrenula pažnja od nepovoljnih političkih događaja gladijatorske borbe u Koloseumu i trke u Circusu Maximus-u bile su jedan od načina zabave. Klađenje na tim mestima je predstavljao lakši način zarade.
Evropski lidari su smislili lutriju za popunjavanje državne blagajne.
Bendžamin Frenklin je organizovao lutriju za kupovinu oružja.
Gutemberg je pre štampanja Biblije zarađivao štampanjem lozova.
Najpoznatije institucije kao što su Britanski muzej, univerziteti Harvard i Jejl sagrađeni su od prihoda igara na sreću.
...
Turisti kojima je kockanje strast, najčešće dolaze iz zemalja u kojima je kockanje zabranjeno po zakonu.

Нема коментара:

Постави коментар