понедељак, 23. новембар 2015.

BRAK I MAKARONI SU DOBRI SAMO DOK SU VRUĆI

Idem na posao. Ulazim u gradski autobus koji je na sreću poluprazan. Vidim prazno mesto za sedenje . Pored mene sedi Gospođa mojih godina koja priča na mobilnom telefonu.
...šta kažeš, raskinuli su, nije valjda, šta je bilo?...kreten jedan...srce moje, nije ni ona naivna, našla krpa zakrpu...novog...gde ga je upoznala?... Nema kod nje "Trla baba lan da joj prođe dan"...boli je štikla, a ne kao ja, čim sam se zaljubila , ja sam se i udala, kao da su mi vrane mozak popile. Odmah sam ostala trudna, kao seljanka sa Vrške čuke. Džaba meni što sam rođena Beograđanka i fakultetski obrazovana kada osnovne stvari nisam naučila... Da li znaš da se Mira razvela? Da, razvela se, bili su u braku manje od godinu dana, treći put. Kaže ona meni "Tri puta Bog pomaže". Nije ona jadnica kao ja i ti zaglibile se sa jednim i ne znamo ništa. One žene što se udaju jedan put, one znaju i šta znači i drugi i treći put. Uhodan si , malo novog uzbuđenja, nikada dosadno. Ove što su slobodne kao Ljilja i Sanja njima je teško da se udaju. One treba malo da se saberu i priberu. Od danas neću da se družim sa njima, samo se družim sa ženama koje su se udavale dva, tri i više puta. Majke mi moje. Dokazuju i sebi i drugima da vrede. Ja sam za njih ćurka, a ove slobodne su guske u magli. Meni je moja baba lepo rekla , moraš da imaš najmanje trojicu i onda se udaj. Muškaraca je ko kamenja ispod mosta. Mog muža je babica pogrešno prihvatila na ruke, ali ja sam to kasno shvatila. To je Bečka škola, balkanski smer, istureno odeljenje Jagodina...jeste, jeste ako uzmeš kajaćeš se, ako ne uzmeš kajaćeš se. Ne mogu da se nerviram. Moramo da se vidimo sa Mirom, da proširimo vidike ...važi, važi, ćao.
Spušta slušalicu i pite me:
- Nadam se da nisam bila glasna u busu?
- Niste
- Muž mi kaže da se derem dok pričam preko mobilnog, a on je gori od mene pet puta
- Ja ne znam da li su vas drugi čuli, ali treba da znate sam i ja jedna ćurka iz vaše priče
- Dobrodošli u klub
...
Gosti iz Arizone. Muž i žena sa šestoro dece uzrasta od 5 do 17 godina. Na kraju se rastajemo.
- Imate divnu decu, lepo je što putujete zajedno. Blago Vama što imate šestoro dece
- To nisu naša zajednička deca. Mi izazivamo pometnju gde god da dođemo. Ovo su naša deca iz prethodnih brakova.
- Ovo je moj i njen treći brak. Nadamo se da je i poslednji. Ona ima troje dece i ja imam troje dece.
- Ali ako se više ne volimo neće biti problem da se razvedemo. Ne mogu da trpim da mi svakodnevica bude "teška kao zemlja" Tako je bilo sa mojim prethodnim muževima. Da se razumemo, oni su živi i zdravi, ali čovek sa kojim živite mora da vas podstiče da date njemu i drugima najbolje što možete, ako toga nema, tu je kraj. Gotovo.
- Nas dvoje se volimo i to je najvažnije, mi smo velika porodica, a razlog tome je što smo živeli u velikoj porodici sa puno braće i sestara , tako da nam je sve ovo prirodno. Dogovorili smo se da brinemo o zajedničkoj deci i da uvek putujemo zajedno. Razvod je deo života, jeste stresan, ali nemamo svi sreću da izaberemo jednu osobu i sa njom živimo ceo život, a to smo hteli, ali nije išlo, ne može ništa na silu, jer život je jedan. Sebi dajemo drugu, treću šansu.
- Ako mene pitate, brak i makaroni dobri su samo dok su vrući, a sve drugo je navika.
- Ja se nisam razvodio zato što sam upoznao drugu ženu, već zato što se nisam slagao sa bivšom. Ne možete ničiju prirodu da menjate, samo možete da joj se prilagodite.
- Bitno je da ste finansijski nezavisni
- To je problem u Srbiji , većina su zavisni od partnera, kažem ja
- To je klasičan problem lenjih ljudi, ako čovek hoće da radi i ako je vredan, niša nije problem. Za mene nije problem da promenim muža, onda mi je još manji da promenim posao sa verom u sebe da idem napred.
- U buduće moraćemo više i češće da se menjamo, jer to je tako, 21. vek, što pre to shvatimo to bolje.

Нема коментара:

Постави коментар